Saturday, April 24, 2010

Cara nak buat blog

patutnye aku buat bende ni mula2 aku start promote blog aku ni.....sebab pada aku....semua orang tau buat blog....tapi bile aku dah racun sorg member aku(Shahrom)...soh dia tgk dan baca blog aku.....soh dia buat blog sendiri....dia mintak aku ajar macam mane nak buat blog....dah lupe katanye...tgk...pade kita yang biase dengan blog....nampak senang...tapi pade org yang tak biase...tak reti buat blog...susah sebenarnye.....so....aku menyeru korang semua....tulis la blog walaupun bende tu nampak macam remeh....tapi bende remeh tu...tak semua org tau....ape salahnye kite kongsi2 ilmu...walaupun ilmu goreng telur mata kerbau pun....ahahhaa...dunia dapat....akhirat pun dapat....


ok...aku start dengan terus cara2 nak buat blog....aku assume korang semua dah ada emel...mula2 buka www.blogger.com....klik di Create a blog....


isi semua petak kosong yang bertanda anak panah....

selepas semua kotak diisi...tekan continue

isi semua kotak yang bertanda anak panah
1.blog title adalah tajuk blog yang ingin anda isi..
2.blog address adalah alamat url yang akan terpapar ketika kita nak bukak blog tu...sbg contoh kitatauke.blogspot.com


pilih template yang anda sukai......disini template yang disediakan adalah terhad..anda boleh download template yang cun2 yang boleh kita cari kat google...nnt saya ajar mcm mane nak tukar template yang cun melecun itu.....


so....dah siap blog anda...bole la nak melontarkan idea....kongsi ilmu melalui blog ni....nak buat duit pun bole....



kepada Juliana....bole rujuk ke blog milin cara2 nak tukar template....sama2 kita share idea kat sini...

2 comments:

myshare said...

hehehe...tenkiu en pie..aku nak merujuk sbb aku nk wat jugek..hehehe

kitatauke said...

pakat2 share ilmu ju....bende senang...kalau tak tau..susah gak...