Wednesday, January 15, 2014

Terpadam/Terdelete Fail Dalam Pendrive

Pernah terjadi pada anda? Rasa senak kepala kalau fail tersebut tersangatlah pentingnya. Nak nak pula bos nak cepat @ kena hantar pada pensyarah secepat mungkin. Mahu jadi gila dibuatnya.

Ada banyak perisian recovery  yang boleh anda gunakan untuk mendapatkan fail-fail penting yang telah ter'delete'. Yang biasa aku gunakan adalah Recuva ni.


Macam biasa, apa yang anda perlu adalah memuat turun perisian Recuva dan install ke dalam komputer anda. Klik sini untuk download. Disarankan untuk anda terus membuat 'recovery' setelah fail tersebut hilang.

Boleh ikut langkah di bawah bagi pengguna baru@newbie...:)

1. Buka perisian Recuva di 'Start Menu'. Kemudian tekan 'Next'.


2. Pilih 'All Files' dan tekan 'Next'.


3. Pilih 'In a specific location'. Dalam contoh di bawah, 'H' adalah lokasi pendrive. Kemudian tekan 'Next'.


4. Klik 'Enable Deep Scan' dan tekan tekan 'Start'.




5. 'Tick' pada file yang hendak anda recover dan tekan 'Recovery'.


6. Pilih di mana anda nak letakkan file yang akan di 'backup'. Kalau 'Desktop', pilih 'Desktop' dan tekan ok.


7. Tadaa. Dah berjaya. Sila lihat di 'Desktop' anda.


Boleh cuba buka fail yang telah berjaya di 'Recovery'. Semoga berjaya..

8 comments:

Cik Itah@RRP said...

pernah terjadi..nice sharing :)

kitatauke said...

dah lama x update blog..saja2 menaip..:)

ummiross said...

kalau jadi tentu panik kan, ummi ni buta IT, hehe..

kitatauke said...

ummiross:kl penting..mmg haru la...

BUNDA a.k.a KN said...

ha! macam mana bolih jadi cam tu...hati2 lain kali..

kitatauke said...

BUNDA a.k.a KN:nak jadi cerita...kadang lupa buat pendua...ni la caranya..:)

zuhdi sanusi said...

bgus ni., leh try kt aku punya sd card.,

kitatauke said...

zuhdi sanusi:semoga berjaya..huhu