Saturday, May 29, 2010

Perkara standard yang boleh kita periksa sendiri pada enjin kereta kita

Ni aku nak citer tentang ape benda standard yang aku biasa buat lepas basuh/cuci kereta aku....benda ni memang mudah kalau tahu....tapi kalau tak tahu....dan ade kereta sendiri plak ...kene la ambik tau.....kitatauke????ehhhh....kelain plak....

ok....picture kat bawah ni...aku dah tanda.....4 bahagian kat enjin yang kita boleh tgk sendiri....mmg la kalau servis...anta bengkel...dia akan check semua tu....tapi kl dah air bateri kering kontang...nak plak pomen yang kuat membebel....mmg sebakul la dapat dulu....hehehhhe...

1.tabung utk isi air wiper
2.jarum utk check minyak hitam
3.coolant enjin
4.bateri kereta



ok...gambar 1 ni tabung utk isi air wiper.....kl slalu guna air wiper ni....lame2 dia akan kering.....kl cermin kene taik burung...kebetulan air wiper ni abis...macam mane???so...make sure la air dalam tabung ni sentiasa ade.....lagi bagus kl isi skali ngan syampu wiper....ade jual kt kedai....kl takde....isi air paip pun boleh.........
Gambar 1 : tabung utk isi air wiper


gambar 2 ni...jarum utk check minyak hitam....disyorkan minyak hitam ni...diperiksa pagi2...sebelum enjin kereta dihidupkan....sbb pada mase tu.....jumlah sebenar minyak hitam yang berada dlm enjin dapat di tag oleh jarum minyak ni......kl dah enjin dihidupkan....minyak hitam akan naik kat bahagian atas enjin...so kite tak tau...kat mane kedudukan sebenar minyak hitam tu......bagi yang rase minyak hitam selalu susut....anta2 la kereta ke bengkel....mgkin leaking/gasket dah tak elok ke....rajin2 la periksa kereta.......
Gambar 2 : jarum utk check minyak hitam


gambar 3 ni coolant enjin...coolant ni ade macam2 warna...merah/hijau/oren dan macam2 lagi.....biasenye lambat nak susut kecuali tabung dia bocor....org dulu2...letak air paip je....tapi skg ni....beli la coolant ni...bukan mahal pun.....
Gambar 3 : coolant enjin


gambar 4 ni...bateri kereta....yang ni yang biasa kering....pernah pomen bengkel kate...'kl kereta ppuan...tak heran kl air bateri kering'.....ye la....mgkin dia slalu berdepan dengan costumer ppuan...sbb tu dia kate gitu.....tapi bukan semua....

Gambar 4 : bateri kereta

semua benda kat atas ni....ade tahap minimum ngan maksimum dia...contohnya...air bateri....bawah minimun...kena la isi...tapi jgn lebih maksimum....sbb nnt jadi overflow.....nak cantik...2mggu sekali...check la benda2 ni......tak la nnt...dah rosak...baru perasan...dah kene ganti baru...

p/s:N3 paling panjang penah aku buat...hohohoho

12 comments:

Biskoot said...

bagus tips2 ni. walaupun biskoot jarang basuh kete. tu pun kete pinjam. hehe.

ASaDa RyutaRo said...

hohoho~ info yg bagus.. tp lom ada kete lagi la.. hahaha..

bila la baru ada kete sendiri ni..

kitatauke said...

biskoot : hahha...takpe...nnt ade kete sendiri gak....

asada : hahhahha....i'allah...ade la rezeki tu nnt..:)

.Cik Nana. said...

cewah..cam mekanik pon ade :P
xsaba lak nak ade kete sndiri neh!
harap2 cepat kayoo..hikss..

Iza said...

Aku pulak hanya tau start enjin, jalan.....

setakat tgk air dan minyak tau le....

kitatauke said...

cik nana : hahaha....takde makne nye...ni je yg senang....yg susah...soh org gak yg buatkan...hohooh

iza : takpe la...tambah sket ilmu....lps ni leh buat sendiri...:)

EDDY DY said...

good2...aku nih x tau bawa keta..sbb x nak bawa keta..ha ha ha..dari dulu aku nak tau apa pentingnya periksa minyak hitam tu owh?dan lagi kalo tangki bocor, kalo ditampal kjap ngan sabun ada apa2 kesan belakang ari ker?

kitatauke said...

eddy : tampal ngan sabun???tangki ape?tangki minyak ke tangkir air??ntah la...kl bocor...better g bengkel je...takot bende akan jadi lebih terok...

Mila Ahmad said...

terima kasih la bagi sedikit info, tau benda-benda tu tapi selalu lupa,

kitatauke said...

Mila Ahmad:saye pun..tu je yang tau...hahhaha...

aZy... said...

info yg sangat berguna.. :)

ceceliaej said...

sangat berguna info yang diberi untuk kajian saya.. terima kasih! =)