Saturday, May 22, 2010

Pentingkah kunci tambahan untuk kenderaan kita???

Bagi yang ade kenderaan sendiri...korang pasang tak kunci tambahan???korang rase cukupkah alarm yang dipasang oleh kilang untuk kenderaan kite yang bernilai beriban-riban hengget tu???even moto 100cc pun....kita beli dengan duit kita kan???bukan g mintak je kat kedai Ah Beng nun......

Ni antara kunci tambahan yang boleh dipasang di kenderaan kita...kenape aku pilih stering lock macam ni???

Aku pernah terfikir nak letak parang @ pisau dlm kereta...tujuan utk mempertahankan diri...ye la ...road bully skg kan banyak....tapi nnt tak pasal2 plak kene tahan POLIS...sbb bawak senjata...so aku batalkan niat aku....pastu terfikir plak nak letak kayu besbal.....kl jadi ape2..senang...hayun je....tapi macam tak best....last2...aku jumpe steringlock macam ni....boleh guna untk kunci stering dan jugak mempertahankan diri bila darurat.....

Kunci tambahan ni tak 100% protect kenderaan kita dari dicuri....ianya cuma melambatkan/melengahkan masa pencuri untuk melarikan kenderaan kita...so...kl dah pasang kunci tambahan...nak2 alarm yang rege 4 5 riban...tapi masih kene curi.....berserah je la.....yang penting...kita dah usaha melindungi harta kita dari dicuri....



14 comments:

Muhammad Safie said...

aku kunci bile perlu je..tgk ar tempat park kete tu camne..kalau dalam kampus university xperlu ar nak lock steering..tapi kalau kat shopping compleks mmg wajib ar lock steering..

kitatauke said...

safie:elok beingat bro...tabung masjid pun org curi...hohoohh

hellioz said...

steering lock tu kalo balun kepala orang memang sodap...
gyahahahahah

btw,
bende tu memang 2in 1 pon kan...

Zaifull said...

the best way to protect harta kita, insurans je....

kalau dah kena curi walaupun ada pelbagai protection, nak buat camana kan???

kitatauke said...

hellioz :tu la..raseny mmg org yg reka berniat mcm tu...
zaifull :kdg2 kompeni insuran pun tak leh caye...:)

Hidayah Ismawi said...

saw a tv program once, I think it mentioned that break locks are much tougher than steering locks.. 1. you can't saw through them 2. if the brake lock is on, the car can't get into gear..

I love my car cause it has one of those levers that u just raise up to activate the gear lock.. so easy especially for a forgetful person like me..

kunci jgn tak kunci.. tawakkal tawakkal juga, unta mesti ditambat :)

Mizz Yana said...

agi 1 lock gear hahaha.. xpon jadi cm mista bean tanggalkan stering..wakakaka... terbaekk.. :))

senorita_alynne said...

Salam
Hurm Entry Ni Bgs Lah

Ayat Hot ---> Bwk Parang / Pisau Tak Psal2 Nnt Kne Tahan Polis..HeHeHe

Visit Blog Sy:
http://senoritalynne.blogspot.com

Roronoa Zoro said...

baguslah pasang banyak alarm.. terjamin sikit.. even besi buruk pon org curi..

kitatauke said...

hidayah :sokong....usaha+tawakal...
mizz yana :pasang selak..pastu solex...huhuh
alynne :dah jadi follower pun...:)
zoro :setuju....zaman skg...pantang leka...semua nak dikebas

darlia said...

naseb bek aku bli motor je

kitatauke said...

lia :beskal pun org curik...ohohooh

Muhammad Jodi Pratama said...

bener juga tuh selain buat menghambat pencuri, juga bisa digunakan kalo lagi darurat

kitatauke said...

Muhammad Jodi Pratama:betol juga...kl letak parang nnt..mau polisi tahan..