Monday, December 24, 2012

Blog/Template:Bagaimana Nak Backup/Restore

Sedang asyik blogwalking kat rumah bloggers, tetiba sampai la ke rumah baru Shaila. Pelik juga. Ingatkan tukar template dan header baru. Terdetik dalam hatinya. Rajinnya cik kak seorang ni mengedit. Tapi orang perempuan kreatif. Suka edit mengedit ni. Kalau aku la. Main yang default saja. Tapi kenapa post dia sikit saja. Pelik. Tiba-tiba baru perasan 1st entri dia ni..


Katanya blog dia kena hack. Adehhh. Sayangnya. Banyak juga maklumat yang berguna dalam blog Shaila yang dulu. Pada bloggers yang kenal Shaila ni, boleh la follow dia semula di http://secretofshaila.blogspot.com/. Kasi sokongan moral kat dia. Ini masa dia. Kita tak tahu lagi bila.


Backup/Restore Post Blog

1. Log masuk ke www.blogger.com
2. Klik More Option (Anak panah ke bawah/sebelah view blog)
3. Klik Setting
4. Klik Other
5. Di bahagian Blog Tools, Klik Export Blog.
6. Klik pada Download Blog.(file format XML Document)
7. Proses yang sama kalau nak Restore. Cuma tukar Export Blog kepada Import Blog.


Backup/Restore Template

1. Log masuk ke www.blogger.com
2. Klik More Option (Anak panah ke bawah/sebelah view blog)
3. KlikTemplate
4. Klik Backup/Restore (sebelah kanan)
5. Klik Download Full Template
6. Proses yang sama untuk upload semula template. Cuma guna Browse di bahagian upload.

Sebelum aku tahu cara nak backup/restore ni, pernah juga terfikir nak transfer semua entri post aku ni dalam Microsoft Word. Hahaha. Sebab entri aku tak la banyak mana. Kalau dah beribu entri, masak la nak masukkan dalam Microsoft Word. Bila tahu cara ni, mudah la sikit. Backup la blog anda 4-5 hari sekali kalau anda banyak menulis.


18 comments:

aTieYusof Family said...

TQ atas Tips ini..
boleh2 sedia.. kot2 kena hack...hihi..takut jugakk tau!.
(walau pun blog kite tak lah famous)..hehe:)

kitatauke said...

@aTieYusof Family-dia tak kira glamer@tak..kita kena bersedia...:)

yana aina said...

TQ share .. walaupon blog x femos ... syg woooo ....

Pink Tulip said...

thanks share info ni tuan tanah...kenalah sediakan payung sebelum hujan..ingat sebelum kena...:)

kitatauke said...

@yana aina-syg woo..penat2 menaip..penat perah otak cari idea...

kitatauke said...

@Pink Tulip-hujan lebat tak henti2 dr malam td ni..mau banjir barang kali...

mama ila said...

thanks sesangat!!!! sebelum nie mmg terfikir nk backup tapi x tahu cara..sib baik lah awak wat n3 nie..thanks=)

kitatauke said...

@mama ila-cintailah blog anda...hahahha

Ummi said...

hehe..tu la ada hikmah di sebalik kejadian..sedih ni..file semua takleh buka..thanks for sharing..

kitatauke said...

@Ummi-kita belajar dr kesusaha..sikit sgt yg belajar dr kesenangan..:)

CikMunBlogger said...

kena buat back up gak nie . kalau tak habis lah semua kat blog nie . thanks for sharing :)

kitatauke said...

@CikMunBlogger-kl rajin blogging..rajin la membekap blog..:)

Cik Yana said...

Thanks! Serius, tak pernah tau pun ade options ni :)

HELLO KITTY Cik Yana VS HELLO KITTY Encik Samsung

kitatauke said...

@Cik Yana-kena ambik tau la kl syg blog sendiri...:)

-meeSUPERGIRL- said...

perkongsian menarik :)

Secret Of Shaila said...

alamak...terharunya...taip sambil nangis2...hee xdelah gurau jer...haa..baru nak suruh ajar back up blog cammana...so now dah tau...and dah buat...^^...thanks yer support saya^^

kitatauke said...

@-meeSUPERGIRL--sekadar berkongsi..:)

kitatauke said...

@Secret Of Shaila-hahaha..ini masa awak..sy xtau lagi..:P