Thursday, December 27, 2012

Bateri Smartphone Android Tahan Lama

Bateri smartphone android tak tahan lama! Itu yang biasa aku dengar pandangan rakan-rakan bila aku berkira-kira nak beli phone ber'os'kan android. Teruk sangat ke haus bateri smartphone adroid sampai ramai yang berpandangan begini.

Akhirnya aku beli juga smartphone android Samsung Galaxy S Advance di Superbuy.my. Ini la phone Samsung pertama aku. Sebelum ni aku pakai Nokia 5230 saja. Keupayaan Bateri Nokia memang tak mengecewakan. Boleh jejak sampai 4 hari penggunaan. Berbeza dengan smartphone android, penggunaan aku cuma jawab panggilan dan sms. Cas pagi, dekat pukul 10 malam dah nak habis bateri. Gila macam ni.

Goggle punya google. Jumpa la software untuk jimat bateri ni.


Software untuk smartphone android bernama Juice Defender Ultimate. Aku set profile balanced sahaja. Sebab aku bukanlah hardcore user. Selepas guna software ni, untuk penggunaan biasa (call & sms) boleh la bateri phone tu melepasi 2 hari penggunaan. Kalau menggunakan wifi, memang kena cas sehari sekali la.


16 comments:

Miss Zahirah said...

btul2.. dlu pki nokia bteri thn smpi 4 hri.. x tipu ni
tp bla pki android... adoi laa
nyampah btul..
x smpi shri..

aTieYusof Family said...

wah..TQ TQ for info... boleh install ni...;)

kitatauke said...

@Miss Zahirah-tu la pasal..padehal..bukan wat ape2 pun...bateri abis mcm air...

kitatauke said...

@aTieYusof Family-cuba2...:)

Nieyxzha Hassan said...

Sebelum ni ade install power saver...tapi same je..maybe kerap main game kot..hehehe xD

kitatauke said...

@Nieyxzha Hassan-kl kerap main game ngan sufing..memang cepat abis....:)

TechKini.com said...

Lepas ni, cari handphone android je la. Tahan sikit.

-> ❤ TechKini.com

s h a said...

setuju sangat.x larat nak cas smartphone ni.sebab lg banyak function, lagi banyak penggunaan bateri.sha x pnah cube software jimat bateri ni.boleh tryla pasni. :)

Cik Yaya said...

nokia jgk yg terbaik..
sbb tu sush nk tukar brand.. ;p

-xminat dgn android,tab,dan yg seumpama dgnnye..sbb hp guna utk mcj ngn amik pic je..hehe-

kitatauke said...

@Cik Yaya-memang syok guna android ni...cuma bab bateri je mendukacitakan...bateri nokia mmg terbaik..

Chekgu Anitt said...

nokia mmg yg tbaik..blh smpi 3,4 ari tp skang..adoi..

kitatauke said...

@Chekgu Anitt-kl la nokia guna android..tp rs ny android tu yg kuat makan bateri..

Misz Fazie said...

henpon android nih memang asik bateri low je, sbb tu kena ade software bateri saver. save sikit bateri walaupun sikit. hehe

kitatauke said...

@Misz Fazie-tu la...nak sgt pakai android..terpaksa korban la...

::aMaD:: said...

dah pakai lama dah juice defender tu. mmg bagus! tp jgn upgrade to buy option tu.sbb kawan ade la kena.jem application lain kt fon sbb apps tu. so yg free sudah cukup.

Kita tau ke said...

@::aMaD::-oo..ye ke..tq bro...pakai std je...ade la perubahan..dr tak buat ape2..tetiba bateri abis...sakit ati gak...