Wednesday, May 12, 2010

Hidung berdarah...apa nak buat???


rehat....macam biase...aku mmg balik umah...makan nasi.....jimat wooo...huhuuhh..lepas makan...ade la mase sket nak lepak2...tgk berita 1.30.....tgk syok layan berita....rase macam ade bende mengalir kot idung....try masukkan jari...rase panas2....sah....idong aku berdarah....kuakan jari....mmg kompem.....aku sebenarnye dah lama tak berdarah idong...aku rase.....mgkin cuaca panas sgt skg ni...nasib baik mak aku ade.....dia g belakang umah...cari daun dlm gambar kat bawah ni.....

pade sape yang tak kenal daun ni...ni daun sireh.....mak aku gulungkan daun tu....penyek sket hujung dia...kasi berair...pastu...taruk dlm idong aku...huhuhuh....aku pun baring je...layannnnnn...rase dingin je dlm lobang idong ni...huhuuhh...tak smpi 5minit....darah dah stop....bole la g keje....mmg mujarab la...huuhu...tp aku still bawak bekal sehelai....takot dlm ofis ni nnt...berdarah balik.....kat bawah ni aku copy paste fakta hidung berdarah dr En.Google....

Hidung kita boleh berdarah dengan mudah apabila saluran darah kecil yang terdapat dalam hidung pecah. Ini kerana kedudukan saluran darah begitu hampir dengan permukaan.
Masalah ini biasanya berlaku sama ada sekali atau beberapa kali dalam sehari.
Punca

Selain itu, hidung berdarah juga terjadi apabila saluran darah mengalami jangkitan seperti:

1. Selsema
2. Suhu dalam badan terlalu tinggi
3. Alahan
4. Menghembus nafas terlalu kuat
5. Kekeringan mambran mukus(selaput lendir) seperti merekah dan berkerak
6. Berlakunya kecederaan seperti mengorek hidung jauh ke dalam atau patah hidung
7. Tekanan darah tinggi atau sesuatu penyakit ketumbuhan
Jenis-jenis

Kebanyakan masalah hidung berdarah boleh mengganggu kehidupan seharian kita. Lebih menakutkan, kadangkala masalah sebegini boleh mengancam nyawa apabila darah keluar dengan terlalu banyak dan tidak henti-henti. Terdapat dua jenis hidung berdarah:
1. Hidung berdarah dari depan - Darah keluar dari bahagian depan hidung dan mengalir keluar ke salah satu lubang hidung atau kedua-duanya sekali jika pesakit bangun atau berdiri.
2. Hidung berdarah dari belakang - Hidung berdarah berlaku jauh ke dalam hidung dan mengalir keluar melalui bahagian belakang mulut dan tekak. Tidak kiralah pesakit itu sedang berdiri ataupun bangun

12 comments:

rossysweety said...

salam perkenalan...

selalunya sbb dlm badan panas...betul cara awak tu...masukkan sireh dlm lobang hidung dan berbaring ajer...dolu2 selalu kena sbb suka ratah milo (milo kan panas )

kitatauke said...

rossy:tu la...dah sejam...macam tak dah tak kua je....:)

Roronoa Zoro said...

oh.. thx for the petua.. hehe

malaylifestyle said...

korek idung pun bleh wat idung berdarah....

ct fad said...

hoho..ni masalah panas dalam ke..tapi x penah plak aku kuar darah kt idong..die kuar kat tempat lain plak..kuang..kuang..
n daun sireh tu memang baik tu tubuh dalaman..kt cni nak kene beli sekupang sekeping..huhuhu..

kitatauke said...

zoro:welkam...same2 share bende yang berguna...suke blog...:)
malaylifestyle:kl ko korek dengan bersungguh2....boleh kot....:)
ct fad:tu la...mahal...untung dok kampung...cari kat belakang umah je...:)

darlia said...

daun serai pn ok gak huhuhu

kitatauke said...

lia:tq...

APAN said...

hmmm...memang pernah berlaku dulu...
ade membe kat sekolah dulu tbe2 berdarah idong time kami lari berkejaran...
pastu ustazah tu masukkan daun ni dalam idongnya...
x kompem lak time tu die gne daun sirih ni...
tapi memang boleh pakai la petua ni cme x market r kalo g jln2 kat mall sambil pkai daun sirih d idung.haha....

kitatauke said...

apan:hahah,,,bukan lame pun isi dlm idung...tak smpi 5minit pun..pastu..dah ok....

armouris said...

info tentang hidung berdarah di SIHAT SELALU - Hidung Berdarah

kitatauke said...

armouris : byk info berguna dlm blog tuan.,..tq..:)