Thursday, May 27, 2010

Cara nak hidupkan enjin kereta dengan betul...(ye ke betol)

Aku nak share cara nak start enjin kete kita.....ni aku snap gambar meter kakak aku...kete aku takde abs ngan air bag ni...maklum la....kete tak canggih...huhuhu....ni khusus bagi kereta yang ade abs ngan air bag.....lagipun majoriti kereta sekarang dipasang dengan sistem keselamatan ni....


ok....bagi yang biasa dengan kereta...mula2 masuk kunci.....takde ape2 yang jadi...then pulas ke kanan sekali....mase ni....indicator kat meter akan menyala.....

semua indicator menyala


cuba perhatikan indicator ABS ni...selepas 3 4saat...dia akan padam..menandakan sistem abs berfungsi...kebiasaannye indicator abs ni berwarna kuning.....
indicator abs telah padam


ni pulak indicator air bag....selepas indicator abs padam....akan diikuti oleh indicator air bag....gambar macam org mengandung....jugak akan padam 3 4 saat lepas indicator abs padam.....


kedua dua indicator(abs&air bag)telah padam


setelah dipastikan kedua-duanya padam...bolehlah memulas kunci kereta ke kanan skali lagi untuk menghidupkan enjin kereta anda....benda ni penting untuk memastikan kedua-dua sistem keselamatan tersebut berfungsi dengan baik.....dikhuatiri....kl air bag & abs ni tak berfungsi....kenderaan tidak berada dlm sistem keselamatan yang maksimum.....

p/s : kl salah..boleh tegur...same2 kita share.....

14 comments:

Zaifull said...

kalau terus start tanpa hiraukan simbol tu camana jadik??

LUKISAN PENA said...

myvi gua problem bila guna minyak Ron95....ada bunyi kasar sikit..
mungkin selalu travel kot..

tapi kalau Ron97 ok sikit...

+akufobia+ said...

woaa.ye ke.kena buat banyakbanyak kali la ni.aa.err.kereta apa kakak kau pakai?

ASaDa RyutaRo said...

hoOo... kalau start terus je kira kita tak dapat pastikan abs ngn airbag tu berfungsi la ye?

Hidayah Ismawi said...

wah! thanks for the info.. will try and do it ..hehe

Roronoa Zoro said...

betul la tue.. akak saya pon pesan gitu jugak.. dia kata "kang x pasal2 lingkup kete aku.." hahaha..

oh~ buat lukisan pena.. Ron95 tak ditapis elok.. sbb tue murah.. dia berfungsi dengan elok cuma kalo meletup.. jadi bom la jawapannya... << kawan yg citer, ron95 senang meletup

kitatauke said...

zaifull : dikhuatiri air bag+abs tu tak sempat on dengan jayanya....hahaha...takot tak berfungsi
lukisan pena : kebiasaannye yg mahal lagi ok....mgkn kualiki ron97 lebih baik....
akufobia : maibi je....takyah banyak kali...masuk kunci...pulas skali...tunggu indicator air bag+abs tu padam...baru la start enjin....
asada : sepengetahuan aku...macam tu la...
hidayah : welkam....
zoro : hhahhaha....aku terbalik....aku plak ingatkan kakak aku....yup...sokong statement zoro....ron95 mudah meletup.....

sarah shafie said...

oo..tips yg berguna..

Mijie said...

gud info..tp jap2..gmbr cam org mengandung 2 bkn ke simbol utk pakai tali pinggang ke?..rse btul kot..tp mijie pun krg psti ni..hehe..

shameel Iskandar said...

Info yg menarik. saya sebenanrya selalu tergopoh gapah hidupkan enjin. kena hati2 lh lpas ni

kitatauke said...

sarah : kl rase berguna...bole ikot/guna...:)

mijie : yang pakai tali pinggang...juz ade line menyerong....kl ade bulat tu..maksud dia air bag...

shameel : ni utk kete2 yg ade air abg+abs je...

Mijie said...

owh..bru mijie taw.tenkiu3..;)

jerung darat said...

cmne klu xde lampu yg padam wpn da lpas 4saat mahu pn 5minit ditunggu. . .semua tetap myala je. . .

kitatauke said...

jerung : ha ah..betol jugak...tak penah kene lagi macam tu....sepatutnye dia akan padam....kl tak padam...mcm ade masalah la kot...