Sunday, May 30, 2010

Kad kredit....bagus atau tak???

Gambar kat bawah ni adalah antara kad kredit yang telah aku gunting....tapi bukan aku punye....wife aku punye......hahahhaa....aku telah MERACUN wife aku supaya gunting je kredit kad ni.....hohoohoh


aku memang takde kat kredit ni.....aku memang tak pakai...bukan tak layak nak apply....tapi aku ade reason aku sendiri....kenapa aku tak pakai.....aku gunting kad kredit wife aku ni pun...atas persetujuan dia.....aku bagi dia guna....aku soh dia simpan 1 je kad kredit....aku akui...kad kredit penting mase emergency.....dan ade sesetengah transaksi online....hanya nak kad kredit.....sbb tu aku soh wife aku tinggal 1 kad....



bagi yang baru nak berjinak2 nak hutang kad kredit ni...berhati2lah.....kad kredit ni akan menambahkan buku hutang anda.....sedar atau tak.....bile kita meningkat dewasa.....buku hutang kita yang standard adalah :
1.hutang belajar (nak plak berhutang ngan PTPTN...perghh)
2.hutang kenderaan (takkan takde keinginan nak beli kereta kan)
3.hutang kahwin (bagi yg tak sempat nak kumpul duit/tak sabar nak kawin)
4.hutang rumah (dah kawin..takkan taknak merasa dok umah sendiri)
5.hutang perabot (umah dah siap..takkan biar kosong je...nak gak perabot mewah2)
6.kad kredit (kl brani lagi nak ambik lps tgk hutang kat atas ni)

so...hati2 la....semua ni....kl tak pandai rancang...akan menjerat kita.....kl ditakdirkan mati ketika hutang belom selesai....macam mane nak jawab kat akhirat???????

17 comments:

nurul said...

alamak...glamournya kad kredit sy...

yott said...

hehe..sy pun ada bad memory psl kad plastik nih..

sue said...

hurm sy mmg x pki kad kredit... klu nak beli cash jek.. mls nak tambah beban utang..huhuhu

farysa said...

kad plastik ni sgt pntg tp satu ckop la
byk2 tu mmg cri psl je

Long Haffiz Long Hassan said...

kad kredit aalah benda paling tak bagus tau..

kitatauke said...

nurul : :P

yott : sbo je la...rasenye ramai lagi....kurangkan guna kad kredit...

sue : same la kite...tak sggp nak bayar hutang yg mmg dah bertimbun..

farysa : sokong...1 pun dah memadai...

long : setuju gak....tapi kene la ade 1...standby mase kecemasan...

Amilyn Zanal said...

aku memang taknak pakai kad kredit sbb aku pernah mimpi aku hutang kad kredit bank islam sampai 50k.hahhaa.dtg surat saman je dkt rumah....

kitatauke said...

milin : hahahha...nasib baik ko mimpi je....kl betol...masak weiii

darlia said...

sy ade kad pngenalan ngan kad kawen je ( 2 pn yg org bg )

fisa othman said...

uiks tak pernah ada kredit kad..;)

kitatauke said...

lia : syahdu dgr cite ko....:)

fisa : same la kie...

TokNabe said...

Ada masa jadi penting....... ada masa macam jerangkap samar.

Roronoa Zoro said...

huhu~ apa yg dikatakan nie betol jugak ek.. hmm...

saya ada kat debit jer.. boleh x? hehe

UglyPooh said...

kad kredit lg membuatkan sy byk hutang. huhu....
tp penting kalo emergency..

kena pandai guna la.

Abu Luqman said...

sudikah anda terima award dari saya ye....

kitatauke said...

toknabe : setuju ngan tuan

zoro : hahhaha.....ade pun ok...tapi kite kene cerdik....jgn berbelanja ikot hati....

uglypooh : sokong....penting bile kecemasan....

abu luqman : alamak....dpt award ke????

ANNA MARIANA said...

rasanya macam susah pon ada dan senang pon ada gak kan...huhuhu