Friday, May 21, 2010

Parking kereta anda dengan betul....

Agak2...pernah tak kita parking kereta kita macam ni???


Kalau boleh...tegakkan tayar kereta anda macam ni....


sbb....bila dalam keadaan gambar 1...kedudukan tersebut akan memberi tekanan kepada stering dah juga tayar....boleh menyebabkan jangka hayat stering dan tayar berkurangan....

p/s:sape mekanik kat sini...kl salah...tolong betulkan....:)



22 comments:

.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. said...

parkir kena bebetul bro...terutama kedudukan tayar tu...ishh...rosak kete kang, tak pasai kena wat kuar uwang yang banyak...:P

selamat pagi bro...tido lena tak malam tadi...lalalala...

kitatauke said...

iz-ann:bertindak dr awal...kl slalu amal...mmg jahanam kete...jaham kete=jahanam duit...hoohoho...tak brape lena...2 3 hari ni..malam panas je...:)

Bitter Sweet said...

tak semestinya parking tayar straight tu ok..mcm akak, stering kena pulas abis utk lock stering..dan penah jugak lah ada org sound akak kata parking tak betul..aku senyumkan aje ;)

sue said...

pnh jek parking mcm tu sbb nak cepat.. sll klu g bank la...hehe

ainhamzah said...

betul2x.. utk jangka hayat..
arituh ain ada baca kat blog mn ntah..
cara2x nak elak keta kena curi, belokkan taya so that amek masa nak larikan kete.. hehe..
kalo slh sila tepuk dahi..
^_^

kitatauke said...

bitter sweet:betol...kl nak lock stering...mmg kene pulas...tapi kondisi dia..tak la macam dlm gambar tu...huhhu...parking tanah rata bole la macam ni....kl parking berbukit...lain plak caranye...
sue:huhhu..dah nak cepat...mmg g2...tp jgn amal selalu...:)
ain:setuju...semua jenis kunci tambahan...cuma melambatkan kereta utk kene curi...bukan protect 100%

Nur Hawa Mohd Zin said...

hahahah...gurl bnyk parking senget ( pengalaman member2 )

Jieda said...

bagus info ni.kadang-kadang main sebarang juga parking kereta.

kitatauke said...

hawa:laki pun kadang2 ade gak...huhuh
jieda:same dengan la kite...cuma utk jangka masa panjang...tak elok...:)

Queen said...

buat jugak..tapi bila nak parking sekejap....maksudnya macam nak masuk kedai semata2 beli gula sekampit dan trafik adalah sibuk ataupun masa mengejar..kalau tidak, selagi tak straight bagai pembaris, akan di luruskan jugak..tak elok utk kereta... =)

Nur Hawa Mohd Zin said...

huhu...yeke...tak leh nak kata pa lah lau ada laki dah ngaku...heheheheh..ala same je sapa pun

kitatauke said...

queen:btol..cm kl slalu sgt buat...tu yang kete cepat jahanam...huhuhu
hawa:hahhaha....same je laki ngan ppuan...:)

Roronoa Zoro said...

oo... begini rupanya..
baru tahu...
thx for info.. hehe..

aku budak baru belajar bawak kete.. =P

kitatauke said...

zoro:same kite share tips2 mudah macam ni...ko tau...tak semestinye aku pun tau...same la kite blaja....:)

mengenaldiri said...

salam..
setuju3
ramai org parking tayar tak tegak,
pelik btl
hehe
=)

kitatauke said...

mengenaldiri:parking tanah rata mmg kene lurus..kl berbukit...mmg tayar kene senget sket..:)

yaya said...

huhuhu..terima kasih..
baru taw...

yaya said...

huhuhu...terima kasih..
~~baru taw~~

cweet pinky said...

owh , CP baru taw nih , mule konfius gk , nape tayar kena tegak ...

kitatauke said...

kl nak lock stereng..viva kene pulas separuh..jadi la tayar mcm ni...kl vios sket je...ntah la...viva aku tak penah pun guna lock stereng g2..beli besbal lock senang...hahahha..

Miss Zahirah said...

stakat ni x pnah lgi biarkn tyr cmtu..
sbb trbyngkn tgn sdri kna pulas camtu.. hihihi

kitatauke said...

Miss Zahirah :jgn amal selalu la..jahanam kereta...duit lagi kena keluar...