Thursday, July 1, 2010

Buah katak puru....ada nama lain ke untk buah ni???

Nak cerita pasal buah katak puru pulak.....semalam citer durian.....semua gambar kat bawah ni...aku snap pokok jiran aku punya....dulu kat umah aku ade....tapi dah tebang...sebab nak besarkan umah......



rase buah ni memang sedap....manis sket+kelat sket+pahit sket+masam sket....makan plak cicah kicap+gula+belacan+lada kecik.....perghhhh...memang terbaekkkkk....


bentuk buah menggerutu macam katak puru...sebab tu la name dia macam tu......ade name lain ke utk buah ni?????

22 comments:

suamihanyisterizuki said...

same r panggil katak puru gak ;)

NARDtheNERD said...

fist time i tengok buah ni.
hehe~

rhapsody LiN said...

huh?? buah apa tu??
seyes x pernah tgk =.="

kitatauke said...

suamihanyisterizuki : takde name lain ke utk buah ni???

nard : kl dah 1st time tgk...mesti makan pun blom...kan???

.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. said...

buah nam nam...
aku pernah post pasal buah ni kat blog dulu...hehehe...

ezanoor said...

bro, ni buah nam nam la... kat umah aku kat kg pun ada pokok ni... nape tempat ko pgil katak puru ea??? heheh ape2 je la

kitatauke said...

rhapsody LiN : tu la buah katak puru....hehhee

kk said...

first time tgk.try makan pun belom:(.ade mcm rase jambu batu tak

kitatauke said...

ezanoor : dalam google...kl search 2 name ni...2 2 akan kua bende same...ooo...buah nam nam ehh...tq..:)

.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. : ooo...ade name lain utk buah ni ehh....ingatkan name dia juz buah katak puru...hahaha...tq....

kk : tak same macam jambu batu....buah ni tak keras macam jambu.....dia masam2 manis g2....

.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. said...

nengok kat entry kita kat sini...

http://h-n-i.blogspot.com/2010/04/owhcam-gini-rupa-pokoknya.html

sarah shafie said...

buah ni sedap..slalu mkn kt rumah sedara..

Queen said...

saya pun panggil buah katak puru..pergh...pecah liur beb..sedap..dap..dap..dap..

kitatauke said...

.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. : oohhh...dah ade citer rupanye...hehhehe

sarah : tanam je kat umah sendiri

queen : same la...nam nam tu baru dengar ari ni...:)

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ said...

ade2...kat sini orang panggil die buah namnam..kat umah saye ade pokok ni..buahnye masam2 macam pelam..heeeee

kitatauke said...

cik aidacomei : arini baru tau name dia namnam...huhuh

UglyPooh said...

ye betul...buah namnam. masa keje br sy tau buah ni nama dia namnam. kami panggil katak puru. hehe..

masa balik skolah dulu slalu curi buah katak puru ni kt pokok jiran sbelah umah. sedap...leleh ayaq liur

~suNshiNe~ said...

first time tengok + dengar nie..before nie tak pernah dengar + tengok pun..sob3..sian kat aku..

kitatauke said...

UglyPooh : lepas post bende ni...baru tau name dia namnam....baru 2 3 hari tau...huhuhu

~suNshiNe~ : takpe la....skg dah tau....rasenye....pasar2 basah ade jual buah ni....

Hidayah Ismawi said...

macamana rasa buah ni?

cik yaya said...

ya Allah sedap gila buah ni oke!tp mcm ssh je nk cari..huuu

kitatauke said...

Hidayah : rase dia manis2 kelat...masam2 pun ade gak...:)

cik yaya : kl bkn dok umah flat...tanam je...hehehhe

kitatauke said...

hidayah : kelat+masam+manis....sedap la jugak...huhu