Wednesday, November 7, 2012

Tukar Template Blog 2012

Sejak dashboard blogspot bertukar, aku jadi makin tak paham macam mana nak tukar setting blog aku. Semua kedudukan berubah. Nak edit apa-apa pun dah makin susah. Hari ni aku teringin rasanya nak tukar template blog aku yang dah 2 tahun tak tukar. Sampai naik angin juga la. Walhal sebenarnya senang sahaja. Cuma aku yang tak jumpa. Kehkehkeh.

Aku biasanya ambil template untuk blog aku di btemplates.com. Yang free je.Tu pun dah tak terpakai. Mula-mula download dulu template yang kita nak. Lepas tu extract dulu file tu. Kemudian log masuk ke blogger. Bermula langkah-langkah dibawah. Gambar di bawah adalah dashboard blogspot.

1)Klik kat More Option


2)Pilih Template


3)Klik Backup/Restore


4)Sebelum pilih template baru, backup dulu template lama. Tu pun kalau sayang la. Kalau tak, browse je template baru.


5)Pilih la template mana yang anda suka.


Selesai. Rasanya dashboard yang baru ni lagi senang nak tukar template. Cuma kita mungkin tak jumpa mana kedudukan menu.




6 comments:

aTieYusof Family said...

Nampak makin kemas.. cantik :)

kitatauke said...

aTieYusof Family:tq...xde idea ape yang nak di ejas..huhuh..

cweet pinky said...

hehehe ~ benda baru biasala , kena blaja , CP berpegang dgn quote nih , kita yang buat dia , bukan dia yang buat kita

lagi satu quote ,

biar kita kawal situasi , jangan situasi yang kawal kita ...

jeng3 ~~

kitatauke said...

cweet pinky:tu la...nak kene belek2 dl..

Cik P.A. said...

nampak lebih tersusun ~ :)

kitatauke said...

dah bosan dgn yg lame..hahha..