Monday, April 26, 2010

Antivirus terbaeekkkk....

aku penah dapat task dr en zaki...dia soh study antivirus ape yang terbaaeekk....hahhaa...siap soh tiap orang pilih salah 1 antivirus...pastu present....tapi sampai ke hari ni...aku tak tau ape perkembangan geng2 tu....hahhhaha...hope dah siap la presentation diorg.....aku bukan tau sangat bab2 antivirus yang terbaeekk ni...yang aku tau..cuma kene sentiasa update...kalau pakai antivirus Jackie Chan pun....beli mahal...kalau tak update...tak de guna gak...

kat sini..aku nak share la ape yang aku tau...kredit to Zeggie lagi sbb mmg banyak ilmu aku dapat dr dia.....
1.sentiasa update antivirus (kl tenet takde kat umah...g PJK)
2.install autorun killer...(disable autorun..biasenye pade pendrive)

Pendrive ni mmg dah jadi medium wajib utk virus ni berpindah....kalau guna Kaspersky...mmg asyik menjerit la dia....gambar kat bawah ni..salah 1 tanda pendrive@HD dah berjangkit dengan virus....terjadi sebab slalu double click kat icon pendrive tu....so...lepas ni..jgn ajar double click kat icon pendrive....



selain dari install autorun killer...dan selain tak double click kat icon pendrive...korang boleh gak bukak pendrive tu...melalui address...macam gambar kat bawah....dan slalunye bile kite cucuk pendrive...autorun akan loading...kalau boleh..cancel cepat....


gambar bawah ni plak.....ape name ntah...aku lupe...huhuhu...kalau windows vista ngan 7...memang dah kua macam ni...kalau windows xp...korang tekan button windows+button E....tetingkap macam gambar kat bawah akan muncul....so korang leh bukak pendrive ikot short cut belah kiri tu...

aku pun masih belajar bab2 komputer ni...kalau sape ade tips2 yang lain...same2 la kita share....

2 comments:

ct fad said...

tips yg brgune,tp ek ,emm kite x brape nak paham pasal nk install2 ni..nak kene duk berejam depan komputer bace satu2..x tau esok bleh paham lagi tak..huhuhuhu..

kitatauke said...

huhuh...takpe...saye pun..kdg2..4 5 kali baca baru paham....