Thursday, April 29, 2010

Cara nak check internet....ade ke tak...

petang ni aku nak cite tentang macam mane nak check pc kite tu ade internet ke tak....ni pun sebab asst aku kate malam tadi takde internet...sian gak kat dia...datang malam2...tenet takde....

sblm tu....pastikan:
1.tempat tu mmg ade talian/sambungan internet....kalau mmg takde...sia2 korang ikot bende kat bawah ni...
2.switch dan router di ON...kalau OFF,memang takkan ade tenet....
3.pastikan jugak semua sambungan kabel/wayar dipasang dengan betol...takot bende2 ni dipasang tak kemas...
4.pc kene on la....

ok...mula2..g kat start menu....then klik 'run'.


bile kotak run dah kua...taip 'cmd'..pastu enter/ok


kotak 'cmd.exe' akan keluar...taip 'ping 202.188.0.133'


kalau reply ade..bytes pun ade..ok....tgk jugak dekat sent=4,received=4,loss=0....so memang ade tenet la....kalau tenet takde...reply/bytes tu takde...dia jadi requested timeout...4x....


'ping 202.188.0.133' tu no DNS Server...tu ape yang aku tau la...tapi kadang2 aku kompius...DNS ke IP yang kene ping....so...bagi yang was2 macam aku...bantai je ping 2 2...DNS & IP...hohohohoh...jadi...kalau kat umah...salin la no penting ni...mane tau nnt terkena....tak la kelam kabut nak bertenet...nak update blog...hohohoh....selamat mencoba...



5 comments:

darlia said...

kalu takdo tenet camano nak rujuk kek blog ekau nie bos..samo la gak..bek aku nepon jo ke no ekau ado gak pekdah nyo

Nur Adawiyah said...

hehe sorry eh bolee je ;) VOTE VOTE
*tkde kna mngena

Jogger said...

bang... umh sy xder internet arr.. camna nak check... tp sy belom lagi register dgn mana2 telco... camna yerk??

huhuhuh

Nor Aishah said...

ooo.. gitu ye kekdahnyer.. selalu klu takder tenet panggil je budak it buatkan.. eloklah lepas tu.. hehehe.. tapi lepas ni boleh buat sendirilah nampaknyer

kitatauke said...

jogger:anda gagal dalam langkah pertama lagi...hahhhahha...
aishah:kl tau...senang..dulu tak tau gak...blaja sket2...