Friday, April 30, 2010

Cerita berkenaan pensil....


malam tadi tak buat ape2 pun...sebab sakit kepala..menyucuk2...bangun pagi ni...masih gak sakit...biasenye...kalau bangun pagi...sakit kepala...ilang....kene la tanggung sampai malam nnt....mgkn sebab risau sukses story...sampai sakit kepala...hhohoho...tapi akhirnya...berjaya jugak aku siapkan...tq to model aku...sbb kasi aku buat cite tentang dia...hohoohh....

pagi tadi...borak thru YM ngan joe(budak ghanu)...member baru balik dari offshore.....terus layan tenet...hantu tenet budak ni...lame gak borak...dia pun bukak cite....tentang kawan sorang lagi...keje anjinia....kat kompeni kete mesia....cite la tentang 1 model kete...yang berdepan masalah enjin tepet(geng kete tau kot)....geng2 anjinia diorg kene pk...mcm mane nak settlekan masalah bunyi tepet tu.......kene buat research la...ape la....mmg maka kos gak la.....tapi member anjinia ni pecah tembelang....solution dia....cuma pakai double gasket kat enjin...kasi itu bunyi senyap....cuma cara tu tak nampak bijak+pintar la....tak name engineering....hoohoho

bile dengar cite macam ni...teringat cite lecturer aku....mase blaja dulu...sesuai dengan tajuk.....angkasawan dari negara paling maju berdepan masalah nak catat segala macam maklumat di angkasa kerana mase tu...diorg guna ball pen....dakwat hanya akan kua jika ade tarikan graviti...kat angkasa lepas...mane ade graviti...so bile balik je ke bumi...1team khas ditubuhkan untuk mencari penyelesaian....R&D dibuat...berjuta-juta hengget wang dilaburkan...akhirnya berjaya mencipta sebatang pen yang mampu mengeluarkan dakwat walaupun tanpa graviti....hohoh...semestinya canggih...kalau jual kat kedai....mau same harga ngan kete......

tapi tahukah ape yang angkasawan dari negara pesaing lakukan untuk mengatasi masalah tersebut???tanpa mengeluarkan modal berjuta2 hengget???diorg hanya menggunakan pensel untuk mencatat di angkasa lepas....so....sape lebih bijak????

6 comments:

darlia said...

klau tumpui mato pensey camno plak nk asah..guno pengorek ko pisau seposen..

kitatauke said...

pensil tekan pun...nak kene korek ke????:))

Amilyn Zanal said...

aku pernah dengar la cite tu.Lecturer aku cite angkawasan tu dari rusia dan amerika,kalau tak silap.Aku rasa yang nasa spent a lot of money to create new pen,tp rusian pakai pencil jer...hehehehe

kitatauke said...

sape lagi pandai???hohooh

sen'se said...

tapi dkt kg aku pensel dia pangil kale..lagi bijok daria ankswn2 tu..kale oh kale

kitatauke said...

hohoohoh..ghanu ke kelate????