Monday, May 17, 2010

Betul ke Orang Melayu paling ramai kena kencing manis???

hari ni aku cuti...pergi Kuantan...anta mak aku check mata....dia baru lepas operate mata...ade selaput dalam mata...alhamdulillah...semua ok dan berjalan lancar...risau gak bab2 bedah mata ni.....sambil tunggu giliran mak aku...aku kua jap....kalau aku tggu....mau 3jam dok HTAA Kuantan tu.....berakar la aku.....aku pun ambik keputusan pegi Jayen Kuantan...cari barang dapur sket....

Ni picture yang aku snap kat bahagian gula....gula tak de beb...dah 2mggu aku dtg jayen ni...takde gula....betul ke gula takde sebab orang kita kuat makan gula????

aku pernah beli 10Kg gula kat EC Mall...mase tu aku beratur blkg seorang Cina....dia tgk aku..terus tanya...
Uncle Sam:'berniaga ke??'
aku:'tak lah'...
Uncle Sam:'abis tu...byk beli gula???'
aku:'nak buat kenduri sket'...

aku tgk dia juz beli 1Kg gula sahaja....

aku:'1Kg je..cukup ke???'(aku plak tny)
Uncle Sam:'1kg ni...family saya....cukup utk 3bulan looo'....
aku:??????

bygkan....umah aku...1Kg=1mggu....uncle ni...1Kg=3bulan....jadi...mungkin betol la...orang Melayu paling ramai kene kencing manis....:)

dan...bile aku baru je nak keluar dari Jayen ni...ternampak la bende alah ni plak

kereta yang menjadi idaman majoriti lelaki..termasuk aku...rase2nye...pempuan pun ade kot...:)

19 comments:

sarah shafie said...

gula mmg xde ek skrg??tk tau pun sbb ambik gula dr umah mak je..tk pernah beli lg..sbb mmg jrg guna pun..heheh

kitatauke said...

sarah:a ah...gula makin kurang skg...

mimi said...

salam....
kak mimi ader hajat kat sini...
nak letak banner kat blog ini kalu tak keberatan bg tuan blog...itu pun kalau tuan punya izinkan..

nie alamat banner untuk header kak mimi

http://img185.imageshack.us/img185/522/mimipunyer.png
terima kasih

* MissYaniAbdullah * said...

waaa gula payah tau dak skung ni,,

nak buat ayaq teh pun payoh..
pasaipa depa ni..cek nk guloq

malaylifestyle said...

gula dalam darah tu penting

SwEetForEst said...

1KG = 3BLN??? uihhh uma sweet xckop 1kg..hmm..kne kurng kn lg la pngunaan gule ni nmpknye....

APAN said...

kalau begitu la gayanye...kire btul la tu kot...
sebagai yg masih remaja, aku akan mengelakkan diriku dari terjebak...
huhu...

tdi pun dengar ade org sembang2 pasal gule abis....

kitatauke said...

mimi:utk ape letak banner tu??
missyani:dptkan segera sblm kehabisan...huhuhu
malaylifestyle:btol...sokong...tp kl dah terlebih..........
sweetforest:tu la...umah aku..1Kg=1mggu...huhuhu
apan:teruk bg yg nak buat kenduri....

Pink Glasses said...

herm.. tul tu..org melayu mmg ske manis2..lagi2 org kltn..sbb tuh diabetes paling tggi kat kltn.. haisho~ oh.. sy org kltn~ tp manis dlm mknn kurg..dlm senyuman jek lebih~ ngeeeee ;)

tp kt kL ni.. kaunter ubat neh sek dipenuhi cina jek... kat hukm neh byk cina yg sakit kot.. xpn cina jek yg rajin pergi ambik ubat kot.. hehe~ :)

kitatauke said...

pink glasses:hakikatnye org kite suke makan manis2(termasuk aku)..huhuhuh

.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. said...

agaknya betul la tu kut...ayah saya meninggal pun sebab kencing manis...sob...sob...

MX said...

memang betul pun...
kalau tengok kat hospital kan jarang kaum lain yang kena kencing manis...betul tak?...

Lancer 2.0 GT....Best...

=)

kitatauke said...

iz-ann:tq coz slalu jengok sini....tu la...kl tak jumpe uncle tu...tak perasan lak yg family kuat makan gula..hohohoh...
MX:sokong...bkn xde kaum lain....tapi kaum kite johan bab ni...huhuhu....Lancer mmg mantop..:)

Matt said...

mungkin ada btul gak, kita nyer spesis suka sgt manis2..dari makanan ke minuman..mesti nak manis..gula makin kurang ke?? dah lama x beli gula huhu..

farahfatihah said...

kena kurangkan makan n minum benda2 yg manis2

NadiaShafiqa said...

betul2...

mak sy guna 1kilo sehari..tu pun kalau bancuh air la..

btw, tanda-tanda kencing manis.. adalah selalu dahaga nak minum air manis... takut2...

namakusuraya said...

ehhmm mak saya pun ada kencing manis.. dan memang banyak gak pakai gula kat rumah.. ehmm... org melayu banyak masakan guna gula.. kuih muih, bubur, kek.. dll... hmm sedaapp (",)...

kitatauke said...

matt:mmg gula makin kurang...mungkinkah akan naik harga???
farahfatihah:sokong....tapi sedap ke kl kurang guna???:)
nadia:betul ke kl slalu nak minum manis...tanda2 nak kene kencing manis???alamakkk....
suraya:tu la...kl tawar...tak laju masuk mulut...huhuh

ANNA MARIANA said...

rasanya la kot.. huhuhuhu