Tuesday, May 4, 2010

Cara nak cari file hilang(hidden file)....

Semalam zaki(Kg Raja) col aku...dia tny...macam mane nak cari file yang hilang.....aku kate la...kalau tak save...macam mane nak cari...:)...dia kate file dah save kat document...tapi takde....

biase nye ade sesetengah virus...yang mampu hidden kan file kite....bile kita bukak..contohnye dalam pendrive...file tu takde.....nampak macam pendrive kosong...tapi check properties....ade barang...mesti kite pelik...virus dah hidden kan file tu....aku aku tunjuk cara macam mane nak tgk hidden file....ni windows 7...xp pun lebih kurang je...

mula2....klik kat my computer


klik kat organize.....pastu folder and search options


klik kat view


biase nye hide extensions & hide protected ni....mmg dah tick.....so..untick 2 2 ...
kotak warning akan keluar....klik yes....


lepas siap tu....leh la check dalam pendrive....kalau file tu ade...mesti dia display...kalau takde...mmg file tu dah jahanam...hoohohooh....lepas dah jumpe file tu...leh la untick hidden file kat properties file tu.....lepas dah siap semua....jgn lupe tick balik semula....gambar 4 tu...takot korang terdelete file system....tak pasal2 komputer tak leh nak on......

9 comments:

darlia said...

WOW BESTNYA.....
kalo nggak ketemu jugak gmana ya pak

kitatauke said...

kene format la kepala ko..huhuuh

Fie aka Tea said...

fie pakai 7 jugakkk.
weeeee. best best.

kitatauke said...

fie:xp lagi senang sbnr nye..cuma skg ni...rmai pakai 7.....

suria_indah said...

maceh atas tnjuk ajar saudara...saya dh dapat file saya..hehe...maceh ye..share ur ilmu! :)

TEMAN DIGITAL said...

Fathiyah..

alhamdulillah data dah jumpe balik. syukran :)

kitatauke said...

tahniah pada suria_indah & TEMAN DIGITAL sbb dpt balik data sendiri..huhu

Aidanatasya said...

Timas kasih... sanagt membantu sy ^^

kitatauke said...

Aidanatasya:sama2..kongsi ape yg patut...ilmu tuhan semuanya...