Sunday, May 9, 2010

Jemput sotong vs segala macam jemput

pagi smlm...ade 2org cerita pasal diorg bekpes ngan jemput....so pagi ni....giliran aku plak bekpes ngan jemput....huhuhuh....jemput sotong.....sbnrnye...1st time buat ni....huhuhuh....layannn......

ni sotong yang mak aku beli smlm....tak boleh besar2 sgt....nnt liat...(harga pun liat....huhuuhh)


ni yang dah masuk dalam kuali.....tapi dia punye meletop...perghhhh....terkorban la tangan buat seketika.....huhuuh.....sape ade tips macam mane nak buat bende yang kite goreng tak meletop????leh la share.....


dan ni yang dah masak...yang terakhir...dah 2 3 pinggan abis....aku suke yang hangit2 sket....rangupp.....baru la beselera nak melantak.....huhuhuuh




10 comments:

Fie aka Tea said...

kalau sotong je mesti meletop. nk tips?
pakai la sarung tgn bile mnggoreng sotong. muahaha.

eh eh. gurau je. kikiki

kitatauke said...

fie:hahaha...btol....nak selamat lagi....pakai yang org bancuh simen...huhuhuh

yarn said...

huhuhu...paling geramsss bila tengah bloghopping, tp tiba2 dijamu dengan entry sentap!!! hihihi...

nak sotong celup tepunggggggg...~~~~

kak ina mail said...

tauke nak goreng sotong tu ko kena sejatkan air dia.didihkan air panas.masuk sotong sekejap, terus angkat, barulah goreng.kalau hati ayam pun kena buat cam tu, nanti taklah meletup.insyaalah.

kitatauke said...

yarn:hahahha...tunggu trip ke2...:)
kak ina:ooo..mcm tu ke???dh inform kat wife...tq 4 ur info...:)

yarn said...

KAK INA MAIL:
tima kasih sbb sudi kongsi tips tu... (^_^)

darlia said...

yg aku taw sotong kene buang kulit die yg nipis tu..x r truk sgt die letoooop..auwww..

kitatauke said...

yarn:same2 kite share bende yang berguna...
lia:1 lagi tips pasal sotong...bagus....

Acik Riotaro said...

klu tak nk bg dia meletup..
rebus skjp sotong tu.. jgn lme.. pastu sejat air dia.. bru mulakan lgkah strusnya..
law x berperang la kjap kt dapur tu..
hehe

kitatauke said...

Acik Riotaro:berperang tu tak daya tu...dah macam2 perisai keluar...:)