Saturday, May 15, 2010

Sape nak tau cara guna google maps???

post aku ari ni...benda senang je....cara nak guna google maps...bg yang dah otai komputer...mgkin tak seberapa je post aku ni....tapi bagi yang tak tau....kl rase berguna ilmu ni...guna la....kite pakat share ape yang kite tau.....

ok...mula2...bukak web browser...pastu kat url tu...taip http://maps.google.com.my/ macam dalam gambar kat bawah...pastu..macam biase..tekan enter...huhuh


dalam kotak search map tu...taip dari mane korang nak mula....aku bagi contoh kuantan...lepas tu tekan enter.......destinasi kuantan akan kua....akan ade check point yang akan terpapar....kalau banyak check point...mgkin sampai B,C,D,E,F yang akan kua....pilih je mane lokasi anda....klik kanan....1 kotak akan kua....boleh pilih samada directions from here @ to here....same je.....


bile dah pilih(dlm kes aku...aku pilih DIRECTIONS TO HERE...gambar kat bawah plak akan kua....taip destinasi yg anda nak tuju....contoh Cameron Highland...


lepas taip Cameron Highland...tekan enter...gambar bawah akan kua.....anak panah belah kiri menunjukkan jarak dan masa dr Kuantan ke Cameron Highland....di bawahnye lagi adalah jalan2 anternatif yang boleh kita pilih(SAYA MESTI PILIH....ehhh...silap...iklan jap).....anak panah tengah2 plak menunjukkan laluan yang dicadangkan(kaler perpel)....bole zoom untuk melihat laluan dengan lebih terperinci....gerakkan scroll mouse pun boleh....


dan laluan yang berkaler perpel tu...kita bole ejas ikot kesenangan kita....sbb kadang2 kite dah tau jalan tu...cuma nak mencari shortcut...so..laluan kaler perpel tu boleh ejas....gerak mouse smpi cursor betol2 atas laluan perpel tu....akan kua bulatan putih kecik kat laluan tu...so...tarik la kemana2 laluan yang senang...


selamat mencoba dan selamat beramal!!!!!....:)



11 comments:

darlia said...

aku taw gune tp still sesat

kitatauke said...

ko mmg sesat...kembali ke pangkal jalan...:)

sensei14 said...

nk cari umah i la.hehe..

kitatauke said...

sensei14:kl kat bandar besar..bole nmpk bangunan...kl kt kg...tak nmpk rasenye...

sensei14 said...

huhu..saje je. kalo da, mmg btuah sgt la..

akuvision said...

google maps dah update peta malaysia ke skang?, umah saya yang dah tebang pokok pun masih berhutan dalam google maps. google earth pun best gak

kitatauke said...

sensei14:hahah...jnji jalan nmpk..tak sesat...:)
akuvision:xtau plak..cm guna utk tau jalan je...:)

nurthurayya said...

sdg cuber beramal~~hehehe~~

kitatauke said...

thurayya:jgn putus beramal...hhuh

MissXYZ said...

suka guna google map best...

kitatauke said...

missXYZ:same dgn la kite...senang+free...nak beli gps mahal...huhuhuh