Thursday, August 12, 2010

Solat Sunat Tarawih


Tarawih menurut asal katanya ialah duduk untuk istirahat setelah mengerjakan sembahyang empat rakaat. Setiap empat rakaat dinamakan tarawih adalah sebagai majaz, kerana adabnya istirahat sesudahnya. Erti Tarawih ialah duduk bersenang-senang atau beristirahat. Solat Tarawih bererti solat dengan rasa senang dan kelapangan hati selepas solat fardhu Isya'. Biasanya jemaah duduk berehat setelah mengerjakan empat rakaat solat Tarawih dan membaca zikir ataupun doa sebelum disambung semula dengan empat rakaat lagi, sehingga cukup 8 ataupun dua puluh rakaat.
Ini adalah definisi solat tarawih yang aku search kat google....dan sepengetahuan aku pun....selama aku belajar Pendidikan Islam....Tarawih bermaksud istirehat...maknanya....kalau solat tarawih.....bermaksud solat sambil beristirehat.....

dah hari ke-2 kita berpuasa....malam ni baru aku berkesempatan pergi solat tarawih...sebelum ni....aku tewas....tewas dengan diri sendiri......tapi malam ni...aku gagahkan jugak kaki untuk pergi solat tarawih........tapi....aku rasa...aku bukan solat tawarih...sebab aku tak rasa istirehat tu....aku rasa...macam naik keretapi ekspress.....laju sangat....tak sempat nak abis Surah al-Fatihah....imam dah siap rukuk....imam ni baca laju.....atau aku yang lembab membaca.......

janganlah sebab nak kejar 20 rakaat......sampai bawak bas macam orang gila...apa salahnya....buat 8 rakaat je.....tapi ade thomat ninah....ade kesabaran.....baru la sama maksud Solat Tarawih yang en google nyatakan....kualiti lebih baik dari kuantiti....

7 comments:

Nur Hawa Mohd Zin said...

yang laju...laju betol..yang lambat lambat benar..

Penulis Setia said...

yah betul! baek buat 8 tapi jemaah stay smpai abes kan...huhuh :)

Fyzal said...

:) betul-betul. kalau mampu dan rasa lapang hati untuk buat 20, teruskan.

tp kalau tidak, 8 memadai.tp mesti buat sungguh2 dan ikhlas. :)

dUrRaNi said...

nasib sini imam coOl je..klu x, mati la mengejar c imam...

S..U..D..@..I..S said...

Ya betul tu aku sokong...cepat2 nak kejaq apa......kalau lambat sangat pun menguap hap.hap bertali-tali..jadi biarlah sederhana.....

Queen said...

kat rumah my MIL..surau dia..buat terawih laju tak hengat sampaikan kalau kata nak betulkan kain pun tak semopat...hihihi

Femillea Boutique said...

saya setuju..kualiti lebih pntg dr kuantiti..ni beli dh cam keretapi..confirm2 jemaah x beristirehat..nasib baik surau tmpt sy buat 8 jer, siap ade tazkirah slps 4 rakaat, then br smbg 4 lg..