Tuesday, March 1, 2011

Air Mata Seorang Lelaki......


Dah lama tak menaip ni....arini terfikir plak nak menulis ape yang pernah jadi pada aku 1 masa dulu....cerita berkenaan air mata.....tajuk je gempak...tapi cerita biasa2 je....

Pada 1 pagi tu....aku dengan rajinnya telah berusaha dengan gigih untuk menghancurkan rumput2 yang semakin gila meninggi kat area rumah aku ni....nak parking kereta pun susah....kebetulan aku cuti pulak arini...so boleh la clear kan semak samun diperkarangan rumah aku....
Nak dijadikan cerita...tengah syok2 mesin rumput tu....terasa ada 1 benda kecik melantun ke mata aku....walau pakai spek pun....benda tu terus dengan lajunya singgap ke dalam mata aku....dengan sepantas kilat....aku pun menutup dengan rapatnya kelopak mata aku....sebab ada bendasing dah landing dalam mata aku....kebiasaanya pasir halus memang biasa masuk ke mata bagi orang2 yang mesin rumput ni....

Bila dah selesai mesin rumput tu...aku pun berehat la....sebab dah tengahari...campur penat lagi....tapi bendasing dalam mata aku masih ada...walaupun dah basuh banyak kali dengan air....masih tak nak keluar....aku pun hairan....tengok dalam cermin...takde ape2 plak....

oleh sebab kepenatan...aku pun tidur....dalam suasana tidur2 ayam tu....aku rasa...bendasing tu bergerak dalam mata.....tolakan dari air mata aku....ye la...kalau kita tido...air mata akan tolak habuk2 dalam mata membentuk taik mata kan....(ye ke teori aku ni??)....bile aku rasa bendasing tu dah dekat area tengah mata...aku try la guna jari nak ambik.....nahhhh...tergezut aku.....bendasing yang aku sangka pasir halus...rupa-rupanya....duri semalu......
Aku bersyukur sangat sebab mata aku tak apa2....kalau la duri semalu tu menghiris mata aku.....fuhhhh...tak dapat aku bayangkan.....kalau tak...mesti buta sebelah dah....

sejak dari tu....baru aku terfikir...semua benda yang Allah cipta....tak sia2....mungkin kita yang nampak fungsi air mata hanya untuk menangis....tapi sebenarnya lebih dari itu....

2 comments:

S..U..D..@..I..S said...

alahai!!! ingatkan saipa ...payah lelaki nak menangis.....

kalau ada benda masuk mata x kira sapa akan menangis....

ezanoor said...

lama hilang bro... selamat aktif kembali...