Thursday, April 14, 2011

Tips Membeli Secara Online

Hari isnin(11/04/11) baru ni....aku dengan gamble nya membeli sebijik external hard disk berharga rm160 dari laman sesawang (forum) secara online.......sebenarnya....hdd ni bukanlah barang pertama aku beli secara online...dah ada 3 4 jenis barang aku beli....cuma tu la....setiap kali beli secara online ni....selagi barang tu tak sampai2....selagi tu la otak ni asyik pk....kene tipu kah aku...huhuuhuh...dan jujurnya....ade jugak la yang kene tipu....barang tak sampai2....tapi aku redha je la...(walaupun berbakul maki)....kalau bawah dari rm100....kire kalau dapat...alhamdulillah....kalau tak....redha...

dan pagi ni....aku g ke pejabat pos untuk ambik hdd aku tu....sbb seller dah bagi tracking no utk barang tu....bukak2....huhhh...nasib baik betul...seller yang boleh dipercayai....



antara tips yang aku guna pakai mase beli barang secara online:

1) kalau boleh cod(cash on delivery)...lebih baik cod...sebab boleh mengurangkan risiko kene tipu...pastu leh check barang depan2...ade cacat...rosak ke....

2) tgk trader rating bagi seller tersebut....kebanyakan laman web jual beli secara online...akan kasi trader rating untuk seller2 ni....kalau trader rating tinggi...maksudnya seller yang boleh dipercayai....

3)baca testimoni/komen dari buyer2 yang lepas....kebanyakan buyer akan bagi komen lepas beli barang/barang dah sampai....kalau +ve...maknanya...seller tu jujur....

4)ada web yang menyediakan pembayaran melalui pihak ketiga....ini mengurangkan risiko pembeli dari kena tipu....caj yang dikenakan juga agak minima...ok la...dari kene tipu.....

5)try google nama/nickname/akauan bank seller tersebut....kalau keluar benda2 yang mengelirukan...lebih baik takyah beli....

10 comments:

M a W a D D a H said...

betul...betul..betul...hehe

chenta said...

setuju!sy beli dekat blogshop yg dipercayai yg mmg dh popular!hehehe

Hafzan Sarah said...

tips berguna utk pembeli n penjual :)

alongxp said...

aku kurang faham bab bayaran melalui pihak ke tiga,camne tu?

kitatauke said...

alongxp : kl penah beli kat lelong.com.my....ade 2 cara pembayaran...1)direct terus kepada seller...(cara ni mmg biase kene tipu termasuk aku)....2)bayar kepada safetrade (pihak ke-3)....safetrade ni diuruskan oleh pihak lelong sendiri....maknanya....kite dah deal nak beli barang dari seller....tapi kita bayar guna safetrade....bile safetrade dapat bayaran....diorg akan maklum kepada seller srh anta barang tu kat kita.....dan bila kite dah dpt barang....kita sahkan....pihak safetrade tadi akan buat bayaran kepada seller....caj yang dikenakan adalah rm2@2% dr transaksi...yg mane lebih tggi....harap fhm dgn penjelasan tersebut....

alongxp said...

oooo...camtu...paypal pon tu kire org ke tiga gak ar e?

kitatauke said...

alongxp : tak penah guna paypal...cuba tny pada yg pakar...

hazanis said...

nice tips. :)

kitatauke said...

hazanis:tq..share ape yang mampu..:)

idrisMS bin said...

Terbaik la admin.. memang setuju sangat la dengan kata2 admin nih... anyway, bacelah blog aku pasal Tips membeli online di TIPS MEMBELI ONLINE